Kursdag med HiBU-biblioteket

Karin Bakkemo fra HiBU kurser folkebibliotekansatte i Buskerud

Karin Bakkemo fra HiBU kurser folkebibliotekansatte i Buskerud

Mandag 30.01.2012 besøkte 19 folkebibliotekansatte fra de fire prosjektbibliotekene, og også Gol bibliotek, Drammensbiblioteket for å bli kurset av HiBU-biblioteket. Karin Bakkemo startet undervisningen med å vise en video som sårutdanningen ved HiBu har lagt ut på YouTube. Videodelingstjenesten YouTube er noe de bruker mye for fjernstudentene ved HiBu. Program for dagen ligger her.

Eksempel på video om sårutdanningen:

Kirsten Christiansen ved HiBu Kongsberg hadde skrevet en tekst om hvordan det i sin tid var å gå fra Barneavdelingen ved Drammensbiblioteket til ny jobb i HiBu-biblioteket. Dvs. – å gå fra å jobbe i folkebibliotek til å jobbe i høgskolebibliotek. Les fortellingen her!
Deretter informerte Bakkemo om Høgskolen i Buskerud sine utdaninger og samlinger som biblioteket er i besittelse av. Bant annet har HiBu-biblioteket 50.000 e-bøker i sin samling.

HiBu har masse videreutdanningsstudenter.
Inntrykket er at Bachelor-studentene bor i nærheten av studiestedet, Master-utdanningene er mer spredt, og videreutdanningsstudentene er stort sett bosatt andre steder. Men det er klart, mange har bostedsadresse Oslo.

Det finnes en rekke ressurser på HiBu sine hjemmesider:
Oversikt over databaser
Hjelp til oppgaveskriving for studenter

Bakkemo tipset også om Høgskolen i Gjøvik som har vært dyktige på å dele informasjon på nett, se f,eks deres databaseoversikt med lenker til instruksjonsvideoer mm.

HiBu-biblioteket hadde en ordning med «bestill en bibliotekar» frem til for to år siden. Tiden ble for knapp til at man kunne profilere et slikt tilbud, fordi det var mange som var interessert. Likevel prioriteres master-studenter slik at om de ønsker hjelp til søking/referanser får de selvsagt det. Nå har de valgt å konsentrere seg om å sette opp undervisning der flere kan delta og lære av gangen.

HiBu-biblioteket har i det hele tatt prioritert å bruke tid på å utvikle hjemmesidene sine slik at mange finner de svarene de er ute etter der.

Bli kjent med BIBSYS v/Jana Myrvold.

Myrvold tok oss gjennom BIBSYS’ funksjonaliteter fra scratch. BIBSYS-søket ligger åpent, man trenger ikke logge inn for å få tilgang til å søke der. Presentasjonen hun gikk gjenno er egentlig ment for nye studenter, og ga oss derfor et innblikk i hva det er som er viktig for en student å kjenne til når de skal benytte seg av BIBSYS. Denne informasjonen er også å finne på HiBu/andre studiesteder sine hjemmesider! Høgskolen i Gjøvik har laget strålende introduksjonsvideoer:

BIBSYS introduksjonsvideo 1

BIBSYS introduksjonsvideo 2

BIBSYS introduksjonsvideo

Basesøk i for eksempel IDUNN ble vist frem – hvordan de kan finne frem til artikler i databaser. Tilgang til mange databaser koster penger, og det er ofte kun om man er knyttet til et studiested at man har tilgang.  For eksempel hadde ingen av bibliotekene tilstede (med unntak av Drammen) tilgang til IDUNN-databasen. -Cluet er i alle fall at studenten har tilgang til svært mye hjemmefra. Hva dette dreier seg om er det nyttig at folkebibliotekene forstår seg på. – I alle fall hvordan de skaffer seg tilganger. Ofte trenger derfor ikke studentene komme til biblioteket for å skaffe seg artiklene men har altså tilgang til disse hjemmefra.

Nasjonalbiblioteket:
Husk forresten at  Nasjonalbiblioteket har en del databaser som er tilgjengelige for søk

Helsebiblioteket.no

Det kom til en interessant samtale rundt hvordan studenter innimellom utnytter systemet og later som de er fjernstudenter når de er på folkebibliotekene. Altså at de ikke informerer om at de hører til studiestedet som ligger like i nærheten. Da får de nemlig lengre lånetid enn på studiestedet. De HiBu-ansatte oppfordret til å ‘intervjue’ lånerne noe mer omkring hvor de hører hjemme.

Folkebibliotekene merker at det er ofte at studenter kommer til dem ikke har helt oversikt over hva det vil si å være student. Kanskje kan folkebibliotekene spille en viktigere rolle i å hjelpe folk å forstå mer av hva det vil si å være student.

Referansehåndtering v/Rolf Petter Egeland, HiBu-biblioteket

Først må man forstå hva en referanse er, deretter fikk vi se at det finnes en rekke verktøy som er svært nyttige å ha når en tekst inneholder mye referanser. Zotero og Endnote var de to eksemplene som Egeland trakk frem som sentrale. Bruken av disse programmene øker jo lengre folk kommer i utdanningsløpet sitt. Programmene lager automatisk litteraturliste for studenten etterhvert som nye referanser inkluderes i en tekst.

Karin Bakkemo avsluttet med noen kulepunkter som inneholdt hva HiBu forventet/ønsket/håpet av folkebibliotekene:

  • Kan søke i Bibsys
  • Følge opp (så langt som mulig) våre «krav» til studenten
  • Villig til å ta «bryet» med å lære studenten å søke selv
  • Gjennomfører et godt intervju – bidra til vårt mandat
  • Sjekker utlånsdata i Bibsys
  • Sjekker referansen (avsender fy.bib)
  • Orienterer seg litt i vanlige baser – for å kunne gi studentene » 1. hjelp»

Flere notater fra kursdagen:

Synne Fredriksen fra Ål bibliotek og Birgithe Schuman-Olsen fra Drammensbiblioteket noterte også på kursdagen. De har vært så vennlige å dele notatene sine med oss:

Synnes notater

Birgithes notater på bloggen hennes

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: